mandag 13. mai 2013

Bysantinsk stilhistorie (300-1400)


Den bysantinske tidsperioden er en av tre perioder i middelalderen. Denne perioden ble sett på som en veldig trist og mørk periode. Mye skyldes vell sykdommer som blant annet sykdom fra svartedauden. Det er veldig vanskelig å fastslå eksakt når den bysantinske tidsepoken startet og hvor lenge den varte, men man regner som regel at det varte fra år 300. til 1400.

I middelalderen var kristendommen veldig utbredt og dermed var så klart kirken utrolig viktig for romerne. Hagia Sofia eller som den også ble kaldt «Den hellige visdoms kirke» ligger i det tidligere Konstantinopel som regnes som kristenhetens største kirke helt til tyrkerne tok byen i 1453, som ble Istanbul. Kirken ble da omgjort til en moské og senere omgjort til et museum.

Hagia Sofia
De aller fleste kirkene på denne tiden var ofte rikt utsmykket med mye mosaikk, som selvfølgelig Hagia Sofia var også. Mosaikken var glassteiner tilsatt rike farger, også mye gull og natursteiner. De fleste bildene i kirken var av mosaikk. Mosaikk er små biter av stein, glass eller lignende med mange forskjellige farger som er satt sammen til et bilde. Kirken var også utsmykket med ikoner. Et ikon er et religiøst maleri som oftest ble malt på tre og brukes ofte under meditasjon og bønn. På ikonene er det ofte avbildet kristne motiver av for eksempel Jesus Kristus, guds mor og andre helgener og store hendelser fra bibelen. Noe man kan gjenkjenne helgenene med var gloriene. Gloriene er en sirkel eller en type krans som ligger over hodet og symboliserer guddommelig lys.
MosaikkGlorie
 


Ikon

 
 

Klærne i den bysantinske tidsperioden var som oftest kjortelaktige plagg med ermer og tunikaer for både menn og kvinner. De dekket den også med en kappe som også kunne være utsmykket med forskjellige perler og edelstener. Yndlingsfargen var purpurfargen som de fikk fra purpursneglene. Hodeplagg var også en viktig del av plagget. Kroner, slør og hatter var mye brukt av kvinner når de skulle skjule håret. Smykkene var gjerne av gull, perler og edelstener.
 
I denne tidsperioden var det ikke i bruk så mye møbler, men hvis de hadde møbler, var møblene rik med dekor. Man kan nesten sammenligne dekorasjonen med utskjæringer som kirken har.

(Bilder hentet fra google.) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar